RSS
 

a miało byc jutro:)

08 gru

miało byc jutro i nie wyszło , ale już się biorę do pracy .Obiecałam Wam bigos, a niech będzie ,,Żeberka w kapuście” brzmi bardziej apetycznie a więc zaczynamy:

,, ŻEBERKA W KAPUŚCIE”

SKŁADNIKI:

3kg kapusty kiszonej

2kg żeberek

śliwki suszone

sól, pieprz, wegeta

Kapustę przed gotowaniem należy wypłukac, żeby nie była zakwaśna. Żeberka pokroic( razem z kostką) i obsmażyc na patelni po obu stronach na rumiany kolor. Kapustę przełożyc do garnka zalac woda, dodac obsmażone żeberka, wrzucic kilka  śliwek suszonych doprawic solą , pierzem i wegetą i gotowac na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Pamiętajcie ,że należy co jakiś czas zajrzec i przemieszac. Bigos można na koniec doprawic zasmażką, ale według mnie jest to nie konieczne. Żeberka mają to do siebie , że są kleiste, mięso  samo w trakcie gotowania i mieszania się rozleci na drobne kawałeczki. Nie zapomnijcie na koniec wyjąc kości. Co do ilości  soli, pieprzu – wszystko zależy od Was. Próbujcie, bawcie się smakiem:) Smacznego!!!!!!!:)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii gotowanie

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Monika

    16 grudnia 2012 o 23:41

    Lubie kapuste i lubie żeberka. Takie polączenie jest idealne. Swietny przepis.

    Beatko gotuj i wrzucaj przepisy bo masz talent.
    Pozdrawiam

    Monika

     
 

  • RSS